X-deportes_giro de italia-X

Italiako Giroa 2024

Azken txanpa

Azken astea: Dumoulin, munduaren aurka

Tom Dumoulin eta Nairo Quintana maglia arrosa irabazteko borrokan arituko dira Italiako Giroaren aste erabakigarrian.

Tom Dumoulin (Sunweb) eta Nairo Quintana (Movistar) txirrindularien artean 2 minutu eta 41 segundoko aldea dago Italiako Giroaren sailkapen orokorrean. Azken astea emozioz beteta egongo da maglia arrosa eskuratzeko borrokan, Mortirolo, Stelvio eta Pordoi mendate ospetsuekin, eta lasteketaren epailea izan litekeen bukaerako erlojupekoan.

Nederlandarrak ondo eutsi dio kolonbiarrari, baina oraindik mendate gogorrenak falta dira. 26 urterekin, oso sasoi onean dagoela erakutsi du, eta lasterketan lan bikaina egin du. Hirugarren astean jakingo dugu orain arte lortu duen aldea nahikoa duen.

Quintanak ez dio erraz jarriko. Tropeleko igotzailerik onena da. 2014ko Giroa eta 2016ko Vuelta irabazi zituen, Montefalcoko erlojupekoan 3 minutu galdu zituen, eta mendian berreskuratu beharko du aurreko asteetan galdu duen denbora.

100. Giroaren podiumeko borroka ere biziki interesgarria izango da. Thibaut Pinot (FDJ), 3 minutu eta 21 segundora, eta Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) lehian arituko dira. Mikel Landa (Sky), aldiz, borrokatik kanpo dago eroriko baten ondorioz, baina etapa bat irabazteko moduan dagoela erakutsi du.

Asteartean, etapa nagusia izango dute Robetta eta Bormio artean (277 km): Mortirolo (Scarponi igoera), Monno (12,6 kilometro eta %7,6ko igoera), Stelvio (Coppi mendatea, 21,7 kilometro eta %7,2ko igoera) eta Umbrailpass (13,5 kilometro eta %8,4ko igoera).

Hurrengo etapan, 2. mailako bi mendate eta 3. mailako bat igo beharko dituzte, eta honakoak ostegunean: Pordoi (1. mailakoa), Valparola (2. mailakoa), Gardena (2. mailakoa), Pinei (3. mailakoa) eta Pontives (1. mailakoa), Ortiseiko helmugatik 4 kilometrora.

Ostiralean, beste etapa menditsu bat izango da. Goian bukatuko da (Piancavallo, 1. mailakoa). Larunbatean, Monte Grappa (1. mailakoa) eta Foza (1. mailakoa), helmugatik 15 kilometrora, igaroko dituzte.

Dena den, baliteke igandean erabakitzea maglia arrosa nork irabaziko duen, 27,6 kilometroko erlojupekoan. Aurten, azken unera arte egongo da emozioa Giroan.