Gizartea -

Repsol gida

Hego Euskal Herriko jatetxeek 14 eguzki berri eskuratu dituzte

Euskadik guztira 68 jatetxe ditu gidan: 8k hiru eguzki dituzte, 19k bi eta 41ek bakarra. Nafarroak 19 jatetxe ditu zerrendan. Bestalde, Hilario Arbelaitzek ekitaldian emandako ohorezko eguzki bietako bat jaso du.

Alacanteko Diputazioaren Auditorioa. Irudia: EITB
Alacanteko Diputazioaren Auditorioa. Irudia: EITB
14 Repsol-eguzki berri jaso dituzte Hego Euskal Herriko jatetxeek

02:00

Agentziak | EITB Media

Whatsapp Facebook Twitter Telegram Email

Hego Euskal Herriko jatetxeek 14 eguzki berri eskuratu dituzte. Euskadiko lau jatetxe Repsol gidaren bi eguzkirekin estreinatu dira. Garena (Dima, Bizkaia), Hika Gastronomiko (Villabona, Gipuzkoa) eta Amelia by Paulo Airaudo eta Rekondo donostiarrak dira, eta beste zazpik bat lortu dute.

Eguzki batekin saritu dituzte Erro (Atxondo), Kuma (Bilbo), Tamarises Izarra (Getxo), Espazio Oteiza-Akelarre (Donostia), Hamarratz (Zumaia), Laia Erretegia (Hondarribia) eta Zazpi STM (Donostia).

Repsol gidan sartu berri diren jatetxe horien berri eman dute gaur arratsaldean Alacanteko Diputazioaren Auditorioan. Repsoletik jakinarazi dutenez, Euskadik guztira 68 jatetxe ditu gidan: 8k hiru eguzki dituzte, 19k bi eta 41ek bakarra. Nafarroak 19 jatetxe ditu zerrendan. Baserriberri (Iruñea), Carlos Oyarbide Bistronomico (San Adrian) eta Les Amis (Iruñea) dira Foru Erkidegoko nobedadeak zerrendan.

Euskadi da jatetxe gehien dituen hirugarren erkidegoa, 68 eguzki baititu, Kataluniaren (105) eta Madrilen (98) atzetik.

Beste euskal sukaldari batek, Hilario Arbelaitzek, protagonismoa partekatu du gala honetan, ekitaldian emandako ohorezko eguzki bietako bat jaso baitu. "Arbelaitzek euskal sukaldaritzaren bizitza osoko funtsa defendatu du, errezeta tradizionalak eguneratuz", azpimarratu dute antolatzaileek.

Bi eguzki dituen Euskadiko lau jatetxe berrietako bat Garena da. 30 urteko Julen Baz da jatetxeko burua, Arratiako bailara bizkaitarrean dagoen baserri batean. Tradizio berriak prestatzeko ahalegina osagai emozional eta historikoak batzen dituzten plateretan islatzen da, hala nola oilo zaharra, betizu behia, babatxikia, ardia eta asuna.

Villabonan, Roberto Ruizek gidatutako Hika izan da, halaber, hurbileko produktuaren alde egindako apustuagatik bi eguzkiekin nabarmendu den beste bat, zaharberritzaile horrek babarrunaren tenplu ospetsuan, Tolosako El Fronton jatetxean, egin zuen bezala. Orain, Hikan, suaz eta egur-sukaldeez baliatzen da elaborazio errazak, laburrak, oinarri tradizionalekoak eta denboraldiko profil nabarmenekoak eskaintzeko.

Donostiako Kontxa pasealeku ikonikoko Amelia ere aukeratu dute Paulo Airaudo argentinarraren proposamen gastronomiko sotil eta biribilengatik. Repsol Gidaren arabera, Villa Favorita hoteleko bere lokaletik "gonbidatu eta liluratzen ditu mahaikideak". Bertan, hamabi lagunentzako barra eta mahai gutxi batzuk gehiago ditu.

Bi eguzki berrien zerrenda osatzen du Donostiako Rekondo jatetxeak. "Erregulartasuna eta klasizismoa eskatzen duten guztientzat baliabide finkoa da, enpresa-bazkaria, familia-ospakizuna edo hitzordu erromantikoa izan", dio gidak, eta, itsasoa ikusteko terraza atseginaz gain, "4.000 erreferentzia baino gehiago gordetzen dituen upeltegi" bat ditu.

Hau zure interesekoa bada, baliteke beste gai hauek ere izatea
Gastronomia Repsol Gizartea Eguneko albisteak Albisteak Jatetxeak