Baipasa
Walk On The Basque Side
Errioxa izendapenarekin ekoizten diren ardoen jatorrira eraman gaitu Vanessa Sanchezek
EITb Media
Egun ezagutzen ditugun Arabako Errioxako ardoak XIX. mendearen erdialdean egindako berrikuntza baten ondorio dira. Nor izan zen iraultza horren “aita”? Vanessa Sanchezek Eltziegora jo du erantzun bila.
-
Eltziego
16:35 min
Azkenaldian bide guztiek Eltziegora daramate Vanessa Sanchez, Arabako Errioxara. "Baipasa" saioko Walk On The Basque Side tartean, Errioxa izendapenarekin egun ekoizten diren ardoen jatorrira jo nahi izan du. Hau da, zergatik dira diren modukoak? Nork bultzatu zuen hori?
Jean Pineau izeneko gizon bat dago guztiaren atzean. Frantsesa zen, Bordele inguruko, eta ardogintzako profesionala zen. XIX. mendean, 1862an, 40 urte zituela, iritsi zen Eltziegora, Arabako Aldundiak kontratatua, Marqués de Riscalen bitartekaritzari esker, Arabako Errioxako ardoei iraupen luzeago bat emateko aginduarekin. Horretarako Bordeleko ardoak egiteko erabiltzen zen teknika aplikatu zuen. Hori bait zen garai hartan arrakasta bermatzen zuen bakarra.
Entzun tarte osoa!