Munduko futbol txapelketapelketa

JIPOIA

Ingalaterra Iranen gainetik pasa da (6-2)

AGENTZIAK | EITB MEDIA

Southgatek zuzendutako gizonek erosotasunez irabazi diote Irani Qatarko Munduko Txapelketan. Irandarrek ez dute apenas aukerarik izan ingelesen aurka jokatu duten partida txiroan.

• Ingelesak

Ingelesak goletako bat ospatzen. Argazkiak: EFE

Besoko koloredunik gabe, baina golekin. Ingalaterrako selekzioak Iran kaskar bat jipoitu du (6-2), Bukayo Sakaren (bi golekin), Harry Kanen (goleko paseak emanez) eta Jude Bellinghamen (bere lehen gola egin du 'Hiru Lehoiekin') lan bikainarekin.

Ez zen azken orduko ezustekorik izan, eta Harry Kanek, txartel horia ikusteko mehatxupean, ez du 'One Love' besokoa jantzi. Baina ingelesek lurrera eraman dituzte belaunak hasierako txistuaren ondoren. Carlos Queirozek zuzendutakoak ere ez ziren ikaratu, eta beren herrialdeko bidegabekeriekin nazkatuta, zaleen babesak lagunduta, beren erregimenaren astakeriak salatu zituzten. Jokalariek ez zuten ereserkia abestu, ez zituzten golak ospatu eta protesta kartelak ugariak izan ziren harmailetan.

Irango zaleak protestan. Argazkia: EFE

Giroa are gehiago arrarotzeko, partida hasi eta minutu gutxira, Kanen erdiraketa batek Alireza Beyranvand atetik irtetera behartu du, lagun batekin talka egin eta irudi beldurgarria utzi du. Kokotsa kokotsarekin jo eta atezaina lurrera erori da. Hamar bat minutuko asistentziaren ondoren, Beyranvandek zutitzea lortu du, trenkada hondatuta, eta, publikoaren sinesgaiztasunerako, jokatzen jarraitu du. Hala ere, minutu bat baino ez du iraun. Oraingoan, esku-ohean eraman dute atezaina. 19. minutuan Hossein Hosseinik ordezkatu du.

20 minutu ere ez dira bete, eta ligako jardunaldi oso batean baino gauza gehiago gertatu dira, baina gola falta zen, eta Ingalaterrak, oso eroso Iran etsigarri baten aurrean, ordu erdia pasata aurkitu du atea.

Harry Maguire izan da lehen pausoa eman duena, Mason Mountek bizkarrez deskarga zezan lerro artean pasea emanda. Sterlingek, katalizatzaile modua, hegalera ireki du baloia, eta Luke Shawk erdiraketa jarri du Jude Bellinghamen burukada ponpatua egiteko. Lehen gola sartu du 'Hiru Lehoien' elastikoarekin Dortmundeko jokalariak.

Golak Queirozen talde ez oso egituratua zapuztu du eta hurrengo hamar minutuetan partida bideratuta geratu da. 2-0erako Maguire agertu da berriro, korner bat jaitsiz, bi defendatzaileren artean, Sakak eskuadran bolea ikusgarri bat jar zezan; 3-0ekoan, Kane laguntzaile gisa aritu da, Sterlingek egin du gola, lehen zutoinera iristen azkarrena izan denak.

Txinparta horiek agerian utzi dute Iranen defentsa kaskarra, baina haren erasoa ere ez zen askoz hobea. Lehen zatiaren denbora gehigarrira arte (14 minutu) ez da iritsi Iranen lehen jaurtiketa.

Ingalaterrak dena kontrolpean zuen eta Sakaren 4-0ekoa iritsi da. Emaitza lortzea oso erosoa izan da, baina Ingalaterrak arreta dei txiki bat behar izan du gehiegi ez lasaitzeko. Ezerezetik, Mehdi Taremik, Portoko aurrelariak, bizkarra irabazi zion Maguireri eta pilota langaren ondoan jarri du, golak, baina, ez du partidaren norabidea aldatu. Izan ere, sei minutura, Marcus Rashfordek, zelaira irten berritan, area barruan defentsa bat driblatu eta ezker oinarekin eroso definitu du.

Bostgarren golak ingelesen erritmoa moteldu du, baina denbora izan dute seigarrena ere sartzeko, Callum Wilsonek Jack Grealishi egindako opari batean. Hala eta guztiz ere, partida Taremik sartutako gol batekin amaitu da, Eric Dierrek egindako penalti baten ostean.

Southgatek zuzendutakoak konfiantzaz gainezka irtengo dira lehen partidatik, eta Galesek eta Estatu Batuek bere bidea jarraitzen saiatuko dira beranduago.

6 - Ingalaterra: Pickford; Trippier, Stones, Maguire (Dier, 70 '), Shaw; Rice, Bellingham, Mount (Foden, 71'); Saka (Rashford, 70 '), Kane (Wilson, 76') eta Sterling (Grealish, 70 ') .

2 - Iran: Beiranvand (Hosseini, 19'), Moharrami, Pouraliganji, Cheshmi (Kanaani, 46 '), Hosseini, Mohammadi (Torabi, 63'); Hajsafi, Karimi (Ezatolahi, 46 ') eta Noorollahi (Azmoun, 78')

Golak: 1-0. Bellingham, 35. min., 2-0. Saka, 43. min., 3-0. Sterling, 45+1. min., 4-0. Saka, 62. min., 4-1. Taremi, 65. min., 5-1. Rashford, 71. min., 6-1. Grealish, 90. min. eta 6-2. Taremi, 102. min.

Epailea: Raphael Claus (BRA), txartel horia atera die Irango Jahanbakshi (25. min) eta Pouraliganji (49. min).