Gizartea -
Elikadura
Eskola-jantokietan fruta eta barazkiak ugarituko dituzte, eta ogi integrala egongo da
EAEn Hezkuntza Sailaren kudeaketa zuzeneko 515 jantoki daude, eta egunero 94.000 menu inguru zerbitzatzen dira Haur Hezkuntzako, Lehen Hezkuntzako eta DBHko ikasleen artean.
agentziak | erredakzioa
EAEko ikastetxe publikoetako kudeaketa zuzeneko eskola-jantokiek fruta eta barazki gehiago sartuko dituzte beren menuetan, eta horietan, gainera, ogi integrala sartuko dute, gutxienez astean behin, haurren elikadurari zuntza emateko.
Eusko Jaurlaritzak 192 milioi euro baino gehiagoko partida onartu du astearte honetan jantoki horien funtzionamendurako, eta zerbitzua kontratatzeko esleipenean berrikuntza asko sartu dira aurreko ikasturtearekin alderatuta, horietako asko elikadurari eta ingurumenari buruzkoak.
Elikaduraren ikuspegitik, neurri esanguratsuenen artean honako hauek nabarmentzen dira: fruta astean 3-4 egun gehitzea, barazkiak eta lekaleak gehitzea, bai eta landare-hornigaiak ere plateretan, haragi-eratorri pasteurizatuak kentzea, eta ogi integrala sartzea, astean behin gutxienez.
Gainera, platerak egiterakoan gatza % 20 murriztu beharko da datozen bi urteetan.
Ingurumenaren eta iraunkortasunaren ikuspegitik, agiri berriek ere berrikuntzak planteatzen dituzte, kontratazioan "ingurumenaren aldetik hobeak diren elikagaiak" kontzeptua baloratuko baita.
Horretarako, ingurumen-inpaktua eta bizi-zikloaren kostua minimizatzen duten "tokiko jasangarritasuna" duten elikagaien erabilera sustatuko da, bai eta ekoizpen ekologiko ziurtatuarena, ekoizpen integratuarena eta animalien ongizate jasangarriaren ziurtagiria dutenena ere.
Kalitateari lotutako irizpide horiek pisu handiagoa hartzen dute eskaintzak baloratzerakoan; izan ere, puntuazioaren% 60 izango da, eta zerbitzuaren prezioa, berriz, % 40ra jaitsiko da.
Gaur egun, EAEn Hezkuntza Sailaren kudeaketa zuzeneko 515 jantoki daude, eta egunero 94.000 menu inguru zerbitzatzen dira Haur Hezkuntzako, Lehen Hezkuntzako eta DBHko ikasleen artean.
Jantoki horiek menu eta dieta mota hauek eskaintzen dituzte: menu basala; menu begetarianoa, arrainarekin, arrautzarekin eta esnearekin; txerririk gabeko menua eta nutrizio-premia berezietarako dietak, intolerantziak, alergiak eta tratamendu dietetiko espezifikoa duten patologietarako dietak, espezialistaren txosten mediko ofizialarekin.
Kontratu horiek 20 hilabete iraungo dute (uztaila eta abuztua kontuan hartu gabe), eta luzatzeko aukera egongo da.