Gizartea -
INGURUMENA
EHUk ontzi biodegradagarrien aldeko apustua egin du aurrez prestatutako plateretan
EHUko Biomat taldeak eta Yon Mikel Janariak enpresak elkarrekin egindako SOSPACK proiektuaren helburua ontzi jasangarriak plastikoaren benetako alternatiba gisa erabiltzea da.
EITB MEDIA
Euskal Herriko Unibertsitateak eta Yon Mikel Janariak Gipuzkoako enpresak prestatutako plateren ekoizpen-metodologia egokitu dute ontzi biodegradagarriak plastikoaren alternatiba gisa erabiltzeko.
SOSPACK proiektua EHUko Biomat taldearen eta Xumuxua markarekin merkaturatzen den enpresa horren artean gauzatu da, eta Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen Sailak finantzatu du.
Unibertsitateak azaldu duenez, helburua da azken urteotan nabarmen hazi den plater prestatu eta aurrez prestatutako jakien merkatuan ontzi iraunkorrak erabiltzea.
Pedro Guerrero Biomat taldeko ikertzailearen esanetan, proiektu bateratuaren bidez, ontzi biodegradagarri berrietara egokitzen den ekoizpen-metodologia garatu da, elikagaien kalitatea eta freskotasuna mantentzeko gai diren ontziak ekoizteko.
Horren hitzetan, SOSPACK proiektutik atera den ondorioetako bat da "plastikoaren erabileraren benetako alternatiba dagoela eta kontsumitzaileek eskatu eta supermerkatuetako linealetan aurki dezaketela".
Jaki prestatuen bilakaera
Nekazaritza, Elikadura eta Ingurumen Ministerioaren datuen arabera, azken bost urteetan, jaki prestatuen kontsumoa 1,3 kilogramo hazi da pertsonako, eta gastua 11,7 euro hazi da biztanle bakoitzeko. Bestalde, plater horiek etxeetan kontsumitzen dira gehien, eta, ondoren, sukaldaritza komertzialean.