Gizartea -
Osasuna
Eritritol edulkoratzailearen kontsumoa infartu eta iktus arriskuarekin lotu du ikerketa batek
Ikerketa baten arabera, odolean eritritol maila altuenak dituzten pertsonek arrisku handiagoa dute bihotz gertaera larria izateko. Giza gorputzak eritritol kantitate txikiak sortzen ditu modu naturalean eta, beraz, kontsumo gehigarri oro pila daiteke.
Agentziak | EITB Media
Astelehen honetan Nature Medicinen argitaratutako ikerketa baten arabera, eritritol edulkoratzaile artifizialaren kontsumoa miokardio infartua eta istripu zerebrobaskularra (iktusa) izateko arrisku handiagoarekin dago lotuta.
Cleveland Klinikak (Ohio, Estatu Batuak) gidatutako eta Estatu Batuetan eta Europan 4.000 pertsona baino gehiagorekin egindako ikerketaren arabera, odolean eritritol maila altuagoa duten pertsonek arrisku handiagoa dute bihotz gertaera larria izateko.
Ikerketak baieztatu duenez, eritritolak erraztu egiten du plaketak aktibatzea -organismoaren odoljarioak geldiarazten dituzten zelulak- eta, beraz, koaguluak sortzea, ikerketa aurreklinikoetan ikusitako aurkikuntza.
"Eritritola brxalako edulkoratzaileak azkar jarri dira modan azken urteotan, baina beharrezkoa da epe luzerako ondorioak sakonago aztertzea", ohartarazi du Stanley Hazen ikerketaren egile nagusiak.
Artoaren azukrearen hartziduratik lortzen den eritritola azukrea baino% 70 gozoagoa da gutxi gorabehera, eta azukrearen edo sakarinaren alternatiba gisa erabiltzen da, ez baitute kaloriarik edo karbohidratorik ematen.
Edulkoratzaile hori duten produktuak obesitatea, diabetesa edo sindrome metabolikoa duten pertsonei gomendatzen zaizkie, azukrea edo kaloriak ez kontsumitzeko. Hala ere, pertsona horiek arrisku handiagoa dute, halaber, aurkako gertakari kardiobaskularrak izateko, hala nola miokardio infartuak eta iktusak.
Behin irentsita, eritritola ez da metabolizatzen; aldiz, odol fluxura igarotzen da eta gernuaren bidez ezabatzen da. Giza gorputzak eritritol kantitate txikiak sortzen ditu modu naturalean eta, beraz, kontsumo gehigarri oro pila daiteke.