Gizartea -

Minbizi arriskua

Astean zenbat aldiz jan dezaket txarkuteria edo okela gorria?

"Noizean behin" kontsumitzea ez dela kaltegarria azaldu dute adituek. Baina, zenbat da "noizean behin"?

Txorizo, solomo, saltxitxoi, urdaiazpikoa eta txistorra
Txorizo, solomo, saltxitxoi, urdaiazpikoa eta txistorra
Txorizo, solomo, saltxitxoi, urdaiazpikoa eta txistorra

eitb.eus

Whatsapp Facebook Twitter Telegram Email

Osasunaren Mundu Erakundeak (MOE) ohartarazi du saltxitxak, txorizoa eta, oro har, txarkuteria jateak minbizia sortzen duela, eta okela gorriak "segur aski" baita.

Ikerketak hautsak harrotu ditu nazioartean: okelen sektoreko enpresaburuak haserre agertu dira, eta Twitterreko erabiltzaileek Trending Topic bihurtu dute #FreeBacon etiketa.

Nolanahi ere, zer esan nahi du txostenak? Tankera horretako okela jateari utzi behar diogu? Hala ez bada, astean zenbat aldiz jan dezakegu?

Idoia Labayen Biologian doktore eta EHUko Nutrizio eta Bromatologia irakasleak Radio Euskadin azaldu duenez, "duela hainbat urtetatik" bazeuden mota horretako okelak askotan jatea arriskutsua dela ebatzi zuten hainbat ikerketa. Oraingoan, baina, MOEk ikerketa horiek bateratu ditu, ondorio orokor bat publikatzeko.

Hain zuzen ere, txarkuteriak minbizia sortzen duela "frogatu"tzat jo dute, eta tabakoaren parean kokatu dute. Dena dela, okela horiek kontsumitzea ez dela erretzea bezain kaltegarria argitu du Labayenek.

Okela gorriaren kasuan, "segur aski" minbizia sortzen duela esan du OMEk, baina adituak uste du "aurki" frogatutzat emango dutela.

Doktoreak okela horien kontsumoa mugatzea aholkatu du, hau da, "noizean behin" baino ez jatea. Eta, zer da "noizean behin"? "Astean behin kontsumitzea", erantzun du. "Gertatzen dena da [orain] egunero jaten dugula okela eraldatua", gogorarazi du.

Bere aldetik, Kontsumoaren, Nutrizioaren eta Elikagaien Segurtasunaren Espainiar Agentziak (Aecosan) "gehienez astean bitan" kontsumitzea gomendatu du.

Ildo berean, Alfonso Alonso Osasun ministroak lasaitasuna eskatu du, eta deita orekatu eta anitz baten baitan, okela gorria eta eraldatua kontsumitu daitekeela nabarmendu du, "seguruak" baitira.

OMEren arabera, egunean 50 gramo okel eraldatua kontsumitzeak % 18 areagotzen du koloneko minbizia izateko arriskua.

Hau zure interesekoa bada, baliteke beste gai hauek ere izatea
Gastronomia gaur Minbizia albisteak Gizartea albisteak Gaurko titularrak Eguneko albisteak Osasun albisteak Elikagaiak gaur albisteak Munduko Osasun Erakundearen albisteak