Ekonomia -

OSALARITZA

Juan Carlos Antolin, SEA Ostalaritza: Denok pentsatzen dugu lan-erregulazioan"

Iragarritako neurri berriek, espero baino uda "okerragoa" izan ostean, kezkatuta utzi dituzte Arabako ostalariak.

Zerbitzari bat edariak eramaten. Irudia: EiTB
Zerbitzari bat edariak eramaten
Zerbitzari bat edariak eramaten. Irudia: EiTB

AGENTZIAK | ERREDAKZIOA

Whatsapp Facebook Twitter Telegram Email

Juan Carlos Antolin SEA Ostalaritzako presidenteordearen ustez, Eusko Jaurlaritzak eta Espainiako Gobernuak iragarritako neurri berriek sektorea egoera zailean uzten dute, aurreikusi baino uda "okerragoa" izan ostean. "Denok pentsatu dugu aldi baterako lan-erregulaziora itzultzean", aitortu du.

Arabako ostalaritza patronalaren ordezkariak epe laburrean etorkizun "korapilatsua" marraztu du "zigortuta, jazarrita eta nondik jo ez dakien" sektore batentzat, erakundeetatik "konponbiderik jasotzen ari ez dena".

Gainera, Antolinek Gasteizko establezimenduen "errealitatea" azpimarratu nahi izan du; izan ere, establezimendu horiek, oro har, bolumenean eta terrazetako mugimenduan oinarritzen dituzte etekinak. "Gure salmentak potea, ardoa, Coca-Cola edo eguneko menu bat dira, ez bisiguak edo arkumea", zehaztu du.

Pandemiak "jokoz kanpo" harrapatu zituen, azaldu duenez, udazken korapilatsu baten ideia saldu zelako. "Agerraldien aurrerapenarekin, exekutiboak hartutako erabaki berriekin eta jaiak ez ospatzeko erabakiarekin", asko urte amaiera iristeko moduko 'koltxoirik' gabe geratu dira.

Antolinen ustez, "ez-jaien" eragina "oztopo" bat izango da taberna askorentzat; izan ere, irailean langileen soldatak ordaintzeko laguntzak jasotzeari utziko diote, eta atzerapenak itzultzeko epeak urrian hasiko dira.

"Jaietan % 30-35ean egin dugu lan beste urte batzuekin alderatuta, eta horrek fakturazioa % 70 jaistea dakar. Nahiago dut abenduko kontuetan ez pentsatu, baina erabateko hondamendia izango da", azaldu du.

Mantendu beharreko familiak

"Ixteak edo ez ordaintzeak egongo dira, azkenean lokalen hornitzaile eta jabeengan eragina izango duelako; ziurrenik, gauza asko ordaintzeari utziko zaio lanik ez badago. Egoera kezkagarria da; taberna batek, txikia izanagatik ere, lau familia ditu mantentzeko. Eta hori, sukalde txikia, bi zerbitzari eta jabea duen batek", azpimarratu dute ostalaritza patronaletik.

SEAko presidenteordearentzat "zaila" da kaltetuak izan daitezkeen pertsona guztiez hitz egitea. SEAk sektore osoa ordezkatzen du, baina ez ditu enpresaburu guztiak biltzen. Bada, ordea, eskaintzen duen datu bat: sei saltokitik batek ez zuen ireki Andre Mari Zuriaren jaietan.

"Kopuru horiek abuztuaren 4ko astean eskaini zizkiguten edari-banatzaileek. Aste hau nola dagoen ikusita, azkenean oporraldia dela, nik % 30 (bikoitza) itxita daudela gaur egun kalkulatzen dut, nahiz eta ez dakigun zer esan nahi duen. Ez dakigu oraindik ireki ez duten, irekiko ez duten edo itxi behar izan duten", adierazi du.

Tabakoa, neurri polemikoa

Antolinek erretzaile ez izatea onartu du, baina Osasun Ministerioaren eta Autonomia Erkidegoen artean tabakoa "are gehiago" murrizteko hartutako erabakia kritikatu du. Bere ustez, neurri horrek bezero asko baldintza ditzake terraza batera joan edo euren etxeetan geratu erabakitzeko.

Beste neurri polemikoenetako bat taberna eta diskotekak ixteko erabakia izan da, eta SEAko ordezkariarentzat "oso albiste txarra" da "ordutegi mugatua" duten eta urtean egun "gutxi" irekitzen dituzten establezimenduentzat. Harentzat, gainera, gizarteko sektore gehiago ere arrastatu ditzake.

Juan Carlos Antolinentzat auzi "gogorrenetako" bat izan da poliziaren aldetik izandako "kriminalizazioa" eta COVID-19 positiboen aurrean itxierak egiteko modua. "Erakundeen aldetik ulermen handiagoa espero genuen. Ez dizkigute tasak jaitsi, ez dute espazio publikoa erabiltzen utzi eta gaizkile gisa tratatu gaituzte", salatu du.

Hau zure interesekoa bada, baliteke beste gai hauek ere izatea
Ukraina-Errusia gerrak eragindako krisia Araba Arabako empresa sindikatua Enplegu erregulazioko espedienteak Gaixotasunak Ekonomia Eguneko albisteak Albisteak Osasun albisteak Jatetxeak Enpresaburuak Tabernak Koronabirusa